sábado, 10 de septiembre de 2011

El Mantra Om Mani Padme Hum.



Aquest mantra és el més recitat del món budista tibetà i mongol. Quan es recita el mantra de sis síl·labes Om Mani Padme Hum, s’estableix una íntima comunicació amb la divinitat de la compassió Avalokitesvara o Chenrezig, i aquesta màgica frase també es diu que conté la compassió de tots els budes i bodhisatves. En un nivell popular religiós, el fet de recitar el mantra de la compassió augmenta el mèrit del creient i quants més cops es recita més mèrit s’acumula. La recitació d’aquest mantra es fa en benefici de la resta d’éssers vius en una nova manifestació de compassió Universal. Per aquesta raó, trobem el mantra de la compassió amagat dins el molinet o roda de pregaries (manikor), el qual es fa girar en el sentit horari o solar.
El mantra  es troba  escrit milers de vegades en un rotlle de paper que gira amb l’eix de la roda, de manera que cada gir suposa l’equivalent a recitar el mantra els milers de cops que    és escrit. Imaginem, doncs quantes vegades al dia queden llegits els mantres si tenim en compte que molts tibetans el fan girar sense descans des que s’aixequen fins que se’n van a dormir. El rotlle o molí també es pot trobar en grans dimensions a les portes i l’interior dels temples budistes.
El mantra Om Mani Padme Hum amaga encara moltes interpretacions darrera el seu significat literal més comunament acceptat de “joia que sou en el lotus” ( d’altres asseguren que el seu significat descriu la més coneguda representació del bodhissatva de la compassió amb quatre braços i dues cames quan es tradueix per “vos que teniu el joiós (rosari) i el lotus”).



El mantra inclou síl·labes amb significat (de fet tres mots) i una síl·laba, la inicial sense significat (Om) i que representa el so pur de l'Univers. El nombre sis de síl·labes s’interpreta de moltes diverses formes. Purifica la ment, la paraula i l’acció, venç els sis verins: orgull, gelosia, desig, ignorància, enveja i enuig,  i dóna lloc al naixement dels sis paramitas o perfeccions: generositat, disciplina, paciència, perseverança, meditació i saviesa transcendent.
El nombre sis també s’associa a la superació del renaixement en una de les sis categories d’éssers vius considerades pel budisme: déus, titans, homes, animals, esperits o fantasmes i habitants de l’infern.