lunes, 26 de agosto de 2013

L' ÍNDALO, EL PROTECTOR MÀGIC

 
A l'any 1881 un enginyer i arqueòleg belga, Louis Siret, s'insta·la a Mojácar (Almeria) amb l'objectiu de dirigir unes explotacions mineres.
Excavant, però, va descobrir nombroses necrópolis i poblats prehistòrics, així com la important cultura de l'Argar, primera societat organitzada de la península Ibèrica, i la dels Milers (2500 al 1900 a. C.), pertanyent a l'Edat del Coure.
 
Cap a 1930, a la cova del los Letreros de Vélez Blanco va poder veure, entre altres traços i dibuixos màgics, el símbol que després seria anomenat l' Índalo, pel vident i astròleg Rafael Lafuente quan li van encarregar que li posés un nom apropiat.


Lafuente el va anomenar així en honor a San Indalecio, el patró d'Almeria, i sense saber que, curiosament, el vocable "inda" és d'origen iber i significa "FORÇA".
De fet, el símbol de l'Índalo solia dibujar-se a les façanes de les cases acabades d' emblanquinar per garantir la felicitat dels habitants i, especialment, contra el "mal d'ull" i altres tipus de maleficis o desgràcies diverses (impotència, esterilitat, llamps, incendis, etc.).

Els habitants de Mojácar no sabien d'on procedia aquest símbol ni perquè l'havien utilitzat des del segle XVII, que es tingui constància, senzillament era una tradició, conservada i transmesa de pares a fills.
L'Índalo és un símbol femení tal com mostra l'estudi de la seva forma i configuració (les cames obertes, l'arc protector i  la manca de penis).

El seu significat microcòsmic indica que es tracta d'una figura humana; el cercle simbolitza el cap, l'arc la protecció màgica, i presenta els braços i les cames obertes.

 
El traç vertical (el cos, el positiu) i l'horitzontal (el negatiu), indica la conjunció dels oposats, la vida i la mort, etc.
Des del punt de vista simbòlic, el cercle representa el Sol; l'arc, el Cel o l'Arc de Sant Martí, el traç horitzontal és l'horitzó, el vertical és la Terra, i els traços oblics inferiors simbolitzen el món subterrani i ocult.
Hi ha moments en què els humans necessitem d'una "ajuda extra" per part de la Divinitat, de les Forces de la Vida, de la Providència (diguem-li com es vulgui), alguna cosa que ens protegeixi en els moments més difícils, quan hem esgotat els nostres recursos humans i ens encomanem a la  Divína Providència.

Podem utilizar l' Índalo com a protector màgic o celeste que vetllarà pels nostres assumptes, siguin del caire que siguin (una empresa, sentiments, idees, etc.).
En cas d'algun contratemps,  perill o risc en el que et vegis involucrat, l' Índalo funcionarà com un talismà protector que evitarà el pitjor.
També actuarà propiciant circumstàncies favorables, com una si fos una ajuda providencial que be del cel.