sábado, 17 de septiembre de 2011

LES THANGKAS TIBETANES.


La pintura tibetana coneguda com Thangka, de més d’1.000 anys d’antiguitat, se sol realitzar sobre lli, seda o teixits de cotó i es munten sobre un folro de brocat. Constitutueixen un senyal de la devoció al budisme dels tibetans i van ser incloses en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO a l’any 2006.
L'art del Thangka és un ritual religiós i una pràctica espiritual que exposa les representacions divines i/o del mal, podent narrar amb majors detalls els déus o dimonis interns del meditador. Els rivets són de brocats de diferents colors amb un requadre que enmarca al buda, divinitat o entitat com a portal cap una altre dimensió. Thangka significa pintura plana que pot ser enrotllada i solen estar penjades en els monestirs o als altars dels habitatges.
Són una espècie de temple nòmada transportat pels monjos tibetans en la seva peregrinació pel Tibet. En aquests viatges, els monjos portaven tot el necessari per practicar la religió, com a imatges transportables i altars, que servien de substituts dels murals en els temples.


Les Thangkas són tema d’ensenyament, meditació, estimulació, creativitat, de gran bellesa artística i d'un gran valor espiritual. Equivalen a les pintures d’imatges santes de la cultura espiritual occidental. Les principals influències de la pintura Thangka tenen el seu origen a l'India, Xina, Nepal, Caixmir, Pèrsia i Khotan.
 Algunes Thangkas arriben a tenir un alt valor històric o monetari i les mesures varien des d’alguns centímetres fins a diversos metres, podent ser pintades i/o brodades.
                                                            

viernes, 16 de septiembre de 2011

ELS GOTS O ATUELLS DEL TRESOR I DE LA TERRA.


Guru Rinpotxe (Padmasambhava) significa mestre preciós, i és objecte de gran veneració per part de totes les tradicions religioses Tibetanes.
Encarna un principi còsmic intemporal; és el mestre Universal del budisme Tibetà, ja que ell  fou qui va introduir el budisme al Tibet en el segle VII, i va disseminar les ensenyances dels tantres (un text que conté mantres secrets, visualitzacions, i les més apreciades ensenyances budistes que poden capacitar per aconseguir la il·luminació en una sola vida).
Guru Rimpotxe donar instruccions secretes per a l’ elaboració dels gots del tresor per ajudar els qui practiquen el Dharma (ensenyaments de Buda). 


Entre les substàncies que s’introdueixen en els gots podem trobar: pols de tot tipus de metalls preciosos, pols de tot tipus de minerals (preciosos i semipreciosos), joies, diverses tipus de petxines, aigua de tots els mars del món, aigua dels rius més importants del món, terra de tots els llocs sagrats, plantes medicinals portades expressament des del Tibet, el Nepal i altres parts del món, relíquies de sants Lames del passat, píndoles precioses beneïdes pels Lames del present i del passat, rotllos de mantres, mandales de deïtats, etc.
Hi ha dos tipus de gots del tresor: de riquesa i de la terra.
Els gots de riquesa: Els autèntics gots de riquesa es consagren i segellen en una cerimònia que dura set dies, i en què resen molts monjos i alts Lames. Durant aquets rituals de consagració, els diferents gots i les seves substàncies es van impregnant d’una energia especifica que els capacita perquè situada al lloc apropiat i de la forma adequada, es converteixi en un generador-dispensador d’algun tipus d’energia concreta.
Els gots no han de ser tocats directament amb la mà, i s’han de situar dins d’un expositor per exhibir sobre l’altar de la llar. El segell no s’ha de trencar mai.
Es diu que tenir un d’aquests gots a la teva llar porta bona sort, prosperitat  (tant material com espiritual) i bones relacions amb la gent.
També es poden utilitzar com a objecte de concentració en la meditació, però cal cobrir les mans amb una tela, com per exemple un mocador de seda, abans de aixecar-los.

Els gots de la terra: són catalitzadors energètics. Actuen com prismes que irradien en aquell lloc on es trobin les energies per al que han estat consagrades: abundància, increment, prosperitat, longevitat.... 
Quan són beneits i activats, poden tenir un efecte en un perímetre de fins a 24 km de radi. Normalment s’enterren per restaurar la força vital de la terra, imparteixen essència de vida als deus, als humans, nagas (són esperits de la terra i guardians dels llocs), dakinis (deïtats femenines il·luminades ), protectors locals, i als qui imparteixen el Dharma a la zona.
També es diu que els gots de terra restauren els cinc elements de l’entorn, dels quals estan compostos totes les cosses, i guareixen els nagas del dolor i sofriment causats per la contaminació. Els gots de terra generen bona salut, llarga vida, collites abundants, protecció mediambiental i pau.
En el passat, els gots, i en particular els gots de terra, eren fabricats per grans mestres que tenien el poder d’aturar la guerra, la fam i la malaltia.  Vasos similars sagrats són utilitzats per algunes tribus d’indis nord-americans per sanar la terra i restablir la pau.


 On podem trobar els gots del tresor?
Actualment, els gots del tresor i de la terra els podem comprar als monestirs budistes Tibetans.
En el monestir budista palau Novella del Garraf, els gots són preparats pels monjos i consagrats amb els rituals corresponents dirigits per l’abat del monestir, el molt. Ven. Lama Jamyang Tashi Dorje Rimponche. N’hi ha de varies mides i de varis preus.