viernes, 2 de noviembre de 2012

LES FASES DE LA LLUNA

Amb el fluir de les seves fases ens mostra el renaixement cíclic de la natura. Tota la vida a l’univers és un cercle de naixement, creixement, mort i renovació que passa a un nou naixement. Això és el que mostra la lluna. Les fases parlen de transformació. La nostra part lunar és la que ens cuida, ens nodreix, ens capbussa en els corrents de la vida i ens impregna d’experiències. Governa els sentiments i les sensacions. 
L’ aspecte lunar ens fa percebre, ens fa receptius, ens inspira. Les eines lunars són la fantasia, la imaginació i els somnis.
Les fases de la lluna expressen la simbologia femenina de la imatge de la Deessa, la força vital del cosmos i a la vegada l’úter creador-transformador. El ritme de l’energia va de lluna nova a lluna plena, de creixent a minvant. Cada etapa, cada fase, dura dos o tres dies. Té qualitats diferents i ens influeix, perquè la lluna té poder magnètic sobre el que és aquàtic, inclosos els fluids corporals.
En el cicle anual també hi ha vuit etapes que corresponen a les quatre estacions i quatre punts intermedis: les festivitats del foc, les antigues festes celtes que encara se celebren i que assenyalen el cicle de fertilitat de la Terra. 
Conèixer les fases, sentir-les i viure-les ens harmonitza amb la natura. Qui acompanya la lluna es mou a favor del corrent!

LLUNA NOVA


Luna negra...nova...invisible. El cicle mensual acaba, el cicle mensual comença. La lluna nova és un úter: a la foscor es generen totes les formes d’existència. És una etapa de profunda transformació interior. Les energies físiques estan en el seu mínim. El dia de lluna nova no s’ha d’actuar ni activar res nou. Les nostre agendes haurien d’estar buides aquest dia. Però sí que és un moment per contemplar, estar en silenci, receptius i connectar amb la mare terra. El potencial creatiu és immens, perquè està en estat pur. És un moment perfecte per deixar marxar tot el que és vell, el que està estancat, ja no ens serveix o completar coses deixades a mitges. La disposició corporal per la desintoxicació està en el seu punt màxim. Si vols deixar de fumar és el dia més adequat, si desitges dejunar aquesta etapa augmentarà els beneficis.
Les meditacions o rituals durant la lluna nova, a diferència de la lluna plena, es realitzen sempre a partir del moment de la seva culminació. La lluna fosca és un portal de comunicació entre les dimensions, entre la consciència i la inconsciència, entre la llum i l’ombra. És un moment de profunda transformació energètica. S’estableix un canal obert als somnis profètics. Els somnis i senyals d’aquest període són claus importants.
En l’antic culte a la Deessa, aquests tres dies es dedicaven a la meditació i al desdejuni. En el cicle anual correspon al solstici d’hivern, inici de la roda de l’any.

LLUNA LLAVOR


Les energies són de sembra. Podem plantar una idea, un projecte, una meta, un desig...una nova feina. L’acte de sembrar pot ser conscient o inconscient. Allò que sostinguem amb força interna suficient es manifestarà amb la lluna de collita següent o, segons de què es tracti, en una lluna de collita posterior. Per alguns autors, el moment de recollida es dóna durant la lluna plena. En aquesta etapa hi ha un gran impuls de creixement. Activant-lo podem obtenir resultats sorprenents. L’acció de sembrar es pot realitzar mitjançant un ritual, una meditació o simplement prenent consciència del cicle que s’inicia. En el cicle anual correspon a la festivitat de la Candelera, Imbolc per als celtes. Celebració del primer brot de la llavor sota la terra. 

  
QUART CREIXENT


L’equilibri de forces entre la llum i la foscor es trenca, a partir d’aquest dia la llum creix. Correspon a l’etapa de germinació de la nostra llavor o del nostre projecte. En el cicle lunar, aquesta fase es percep subtilment. És un instant de crisi en el procés creatiu intern. Si sorgissin resistències o obstacles, l’actitud és de confiança i entrega al nostra propòsit. És una etapa de regeneració i acumulació d’energia. Tot el període de lluna creixent és ideal per tallar-nos els cabells, ja que obtenen més vitalitat. En el cicle anual és l’Equinocci de primavera, moment de floriment total.

LLUNA CREIXENT


És una etapa de força i dinamisme, tant per a l’acció física com social. És un moment per mostrar el que fem, per sortir, per brillar... La nostra llavor ha crescut. Les energies són radiants, mundanes, entusiastes. Correspon a la festivitat celta Beltaine, celebració de fertilitat.

LLUNA PLENA


La lluna se situa en posició al sol i reflecteix tota la seva llum. És el moment de plenitud, del floriment. És una etapa propicia per contactar amb allò subtil...amb allò elevat i, evidentment, amb els altres. Hi ha tanta plenitud que afavoreix el contacte, els missatges, la universalitat.  Moment ideal per participar en celebracions o pujas de lluna. Aquesta etapa és un temps de connexió amb fonts d’energies molt pures i lluminoses que ens afavoreixen. És una fase òptima per sanar i realitzar avenços espirituals. El dia de lluna plena augmenta notablement la nostra sensibilitat, per això, si no estem centrats, podem sentir ansietat i els desequilibris augmenten. L’energia física està en el seu màxim apogeu, l’excitació també. La celebració de la lluna plena es realitza sempre una hora abans de la seva culminació, que és el moment de contacte suprem.

LLUNA DE COLLITA


És l’etapa de recollir els fruits. També els assoliments del nostre creixement en el cicle mensual. Quan avaluem el que hem obtingut sabrem què és el que veritablement hem sembrat conscientment o inconscientment. És el moment d’agrair. En el cicle anual correspon a la festivitat celta Lughnasad, per agrair els fruits de la primera collita.

QUART MINVANT


En aquesta etapa comencem a replegar-nos cap a l’interior. Les energies són de purificació, relaxació i introspecció. És el període més propici per desintoxicar-nos. Es multipliquen els beneficis de qualsevol acció aprimadora. En tot el període de la lluna plena la nova tendència del cos és eliminar toxines. És temps d’una segona collita. Una planta recollida en aquesta fase conservarà millor les seves propietats medicinals. Tot el període minvant és perfecte per depilar-nos, ja que el pèl creixerà més lentament. En el cicle anual equival a l’equinocci de tardor.

LLUNA MINVANT


Etapa de síntesi i avaluació. Bon moment per centrar-nos i compartir allò après, connectar amb noves idees o projectes que sembrarem en el cicle següent. Tot el període minvant és excel·lent per desintoxicar o alleujar els òrgans. Última fase anual, culmina el cicle agrícola. Correspon al final d’any celta: Samhain.

LLUNA
Lluna nova, peix al cove,
Quart creixent, gep a ponent.
Lluna plena el mar remena,
Quart minvant, gep a llevant.
Quatre cares té la lluna,
Dues com grill de llimona
Una que ningú no ha vist
i una de cara rodona.