sábado, 17 de septiembre de 2011

LES THANGKAS TIBETANES.


La pintura tibetana coneguda com Thangka, de més d’1.000 anys d’antiguitat, se sol realitzar sobre lli, seda o teixits de cotó i es munten sobre un folro de brocat. Constitutueixen un senyal de la devoció al budisme dels tibetans i van ser incloses en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO a l’any 2006.
L'art del Thangka és un ritual religiós i una pràctica espiritual que exposa les representacions divines i/o del mal, podent narrar amb majors detalls els déus o dimonis interns del meditador. Els rivets són de brocats de diferents colors amb un requadre que enmarca al buda, divinitat o entitat com a portal cap una altre dimensió. Thangka significa pintura plana que pot ser enrotllada i solen estar penjades en els monestirs o als altars dels habitatges.
Són una espècie de temple nòmada transportat pels monjos tibetans en la seva peregrinació pel Tibet. En aquests viatges, els monjos portaven tot el necessari per practicar la religió, com a imatges transportables i altars, que servien de substituts dels murals en els temples.


Les Thangkas són tema d’ensenyament, meditació, estimulació, creativitat, de gran bellesa artística i d'un gran valor espiritual. Equivalen a les pintures d’imatges santes de la cultura espiritual occidental. Les principals influències de la pintura Thangka tenen el seu origen a l'India, Xina, Nepal, Caixmir, Pèrsia i Khotan.
 Algunes Thangkas arriben a tenir un alt valor històric o monetari i les mesures varien des d’alguns centímetres fins a diversos metres, podent ser pintades i/o brodades.
                                                            

No hay comentarios:

Publicar un comentario