miércoles, 21 de septiembre de 2011

QUÈ SÓN LES NAGAS?


En el budisme, els esperits de la natura  i guardians dels llocs són coneguts amb el nom de Nagas. Els seus cossos són d’una densitat difícil de percebre per ulls no entrenats, però certament poden ser vistes i sentides per aquells que tenen desenvolupada aquesta sensibilitat i creuen en elles.
Habiten en una varietat de llocs que van de cursos d’aigua (mars, rius, llacs, pous, fonts, etc), llocs subterranis i també en els regnes de l’invisible.
Les Nagas pertanyen a les categories de deïtats locals, de les quals hi ha tres nivells: deïtats celestials, deïtats terrenals i deïtats aquàtiques.
Els textos les descriuen amb la part superior del seu cos en forma humana i la part inferior en forma de serp. Des de fa molt temps, es creu que les Nagas protegeixen als practicants espirituals. Per exemple, una Naga va donar refugi al Buda històric Shiddhartha Gautama mentre meditava.


Les Nagas són susceptibles a les accions d’una falta de respecte de la humanitat en relació amb el medi ambient, i la ignorància bàsica de la conducta apropiada a la natura. Quan els seus hàbitats estan contaminats, es diu que aquestes potents forces elementals causen infortuni, malalties, males collites, i desastres mediambientals com:  inundacions, sequeres, terratrèmols i ones gegants.
També es creu, que tallar arbres o moure pedres és suficient per enfadar-les. Si el dany és reparat, l'infortuni o la malaltia pot desaparèixer. Quan es respecta a aquests esperits i el seu entorn, poden atorgar salut i dons espirituals, i els tibetans atribueixen la bona sort a les benediccions de les Nagas i fan ofrenes per apaivagar-les.
Segons la medicina tibetana, hi ha 360 malalties causades per les Nagas, que normalment solen ser patologies dèrmiques.
Quan la malaltia ve després d’un període de perfecta salut, el metge tibetà pot preguntar al pacient si ha alterat el medi ambient d’una Naga, ja que és possible que hagi modificat el seu entorn sense ser-ne conscient.
Tradicionalment s’ofereixen aliments blancs per aplacar la ira de les Nagas i aconseguir riquesa, fama, confiança, mèrit i qualsevol altre desig.

Pots elaborar un plat d’ofrenes a partir d’aliments blancs com el iogurt natural, l’arròs blanc, xocolata blanca, etc.
Si vols, també pots cremar encens de qualitat, o posar espècies en pols (com el cardamom, cinc espècies o fins i tot una barreja d’herbes) sobre un carbó encès. Quan el fum ascendeixi al cel, fes peticions a totes les deïtats per millorar la teva salut o realitzar els teus somnis.    
Mai posis una ofrena de carn crua en un altar, perquè faries que les deïtats es desmaiessin.
 També pots fer una ofrena a les Nagas, fent una massa de farina i aigua amb forma d’Estupa.


 En el Tibet, es construeixen unes petites estructures a prop de les fonts d’aigua per honorar les Nagas.
És recomanable que quan es va al bosc, rius, mar, fonts etc, fer una ofrena per les Nagas o esperits dels llocs, amb una petita quantitat de menjar en el lloc on a tu et sembli millor.


No hay comentarios:

Publicar un comentario